Europower.com:

tessem+bjørdal.png

Øyvind LieØyvind LieJournalist

Publisert: 2018-10-15 14:38:07.0  Oppdatert: 2018-10-15 14:38:07.0

– Vi mener det er på tide å innføre naturressursskatt på all kraftproduksjon, også vindkraft, slik at skatten blir teknologinøytral, sa daglig leder Niklas Kalvø Tessem i Kraftfylka under en høring av forslaget til statsbudsjett på Stortinget mandag.

Han begrunnet dette med at naturen har en verdi som må kompenseres.

–  Kraftproduksjon legger bånd på store utmarksområder og kan føre til stor uro. NVE lager for tiden en nasjonal ramme for vindkraft, som vil identifisere egne områder for utbygging av vindkraft. Vi ser tendenser til politisk støy knyttet til dette arbeidet. En stor del av årsaken er mangel på lokal kompensasjon. Det er få arbeidsplasser og store naturinngrep knyttet til vindkraft. Lokale innbyggere må leve med naturinngrepene i lang tid. Stortinget her en mulighet til å komme i forkant av støyen som vil komme, sa Tessem.

Ingen økt skattebelastning

Vannkraftprodusenter betaler i dag 1,3 øre/kWh i naturressursskatt til lokale og regionale myndigheter. Kraftselskapene kan skrive av denne skatten fra overskuddsskatten, slik at det ikke gir noen ekstra skattebelastning for kraftprodusentene.

Han viste til at naturressursskatten ble innført i 1996, men at den ikke hadde blitt oppjustert siden 1997. Justert for inflasjon er skatten dermed nesten 50 prosent lavere enn den var da den ble innført.

– Derfor mener vi at skatten bør inflasjonsjusteres og innføres for all kraftproduksjon. Det vil sørge for langt bedre lokal forankring. Vi mener skatten vil være svært rettferdig for innbyggerne lokalt., sa han.

Støtte fra LNVK

Tessem fikk full støtte fra leder for Landssammenslutningen av norske vindkraftkommuner (LNVK), Thomas Bjørdal.

– Naturressursskatt er kanskje en av de minst kontroversielle skatteordningene. Det er et sentralt samfunnsmessig prinsipp at næringer som utnytter verdifulle lokale naturressurser bør betale deler av sine skatter til de lokalsamfunnene som avstår sine naturressurser. Samtidig er det slik at skatten ikke innebærer noen ekstra skattebelastning for skatteytreren. Det er en vridning fra statlig til kommunal beskatning, sa han.

Han mente naturressursskatten må oppdateres og tilpasses den nye virkeligheten, der vindkraft har blitt den mest lønnsomme kraftformen i Norge, og bygges ut i stort monn.

– Naturessursskatten har gått ut på dato. Den må endres slik at den blir nøytral, og at vindkraften omfattes, sa Bjørdal.

Støtte fra Norwea

Norsk vindkraftforening (Norwea) støtter forslaget.

– Norwea er prinsipiell tilhenger av naturressursskatt for vindkraft, med forbehold om detaljer i utformingen. Dette skyldes først og fremst at vi er opptatt av ryddige og forutsigbare rammer for økonomiske overføringer mellom utbygger og vertskommune, sier  Norwea-direktør Øistein Schmidt Galaaen til Europower.